بلح الشام
مقادير العجينة
كوب ونص من الدقيق
6 بيضات
معلقة كبيرة زيت او زبدة
معلقة من الفانيليا
رشة ملح
كوب من الماء
زيت للتحمير
ثانيا- مقادير القطر (الشربات)
كوب ماء
2 كوب سكر
نص ليمونة
نقوم بوضع السكر علي الماء في إناء علي نار هادئه ثم نقوم بإضافة عصير الليمون انتظري حتي يذوب السكر ويصبح القوام ملائم
طريقة التحضير
1) نقوم بوضع الماء مع الزيت ( الزبدة) حتي تغلي ونقوم برفعها من علي النار ثم نضيف الدقيق ونستمر بالتقليب او نضعها في
العجانه , نستمر في التقليب حتي يبرد
2) نضع البيض علي الخليط عندما يبرد حتي لايفسد العجين ونقوم بخلط البيض مع الدقيق ونضع الفانيليا ورشه ملح
3) نضع الخليط في الكيس المخصص لعمل بلح الشام
4) نجهز اناء عميق بيه كمية كبيرة من الزيت والتي سوف نستخدمها في قلي بلح الشام
5) نقوم بضع قطع العجين في الزيت الساخن حتي يصبح لونه ذهبي او احمر قليلا
6) اخرجيها من الزيت وضعيها في القطر (الشربات) ثم ضعيها في الطبق
كما موضح في الصورة
بلح الشام بنكهه المانجو
المقادير
كوب ونص ماء
نص كوب زيت
كوب وربع دقيق
ربع كوب كاسترد مانجو (يحتوى على نشا لقرمشة بلح الشام ويحتوى على نكهة المانجو اللى عايزين ننعززززززززززززها فيه)
معلقة سكر ناعم
رشة ملح
3 بيض
فانيليا
وزيت غزير للقلى
الشربات
كوب ونص ماء
2 كوب سكر ناعم
ليمون
3 فصوص حبهان
1 عود قرفة
للتزين
جوز هند مبشور
فستق مجروش
الطريقة
نضع الماء والزيت على النار حتى الغليان ثم نخلط الدقيق والكاسترد والملح والسكر والفانيليا ثم نضعه دفعة واحدة ونهدى النار ونقلبهم كويس حتى يتجمع العجين ونقلبه لمدة دقيقة ثم نطفى النار ونتركه يبرد ثم نضع بيضة بيضة ونخلطها معا جيدا حتى يختفى البيض ويصبح العجين املس وليس لزج والخطوات بالشكل ده
ثم نحضر قمع شكل النجمة حجم متوسط ونحضر صينية مدهونة زيت ونشكل الحلقات فى الصينية ونحضر مقلاة ونضع الزيت ونهدى النار ثم نضع الحلقات فى الزيت ونتركها حتى تطفو ويغلى الزيت حتى نضج بلح الشام بالشكل ده
وبعد نضج بلح الشام واحمراره نضعه على مناديل امتصاص الزيت بالشكل ده طالع مقرمش وشكله حلو ماشاءالله
ونضعه فى شربات بارد ونزينة بجوز هند وفستق حسب الرغبة ونقدمه بالشكل ده
بلح الشام بالكسترد
المقادير
1 كوب ماء
1/4 كوب زيت
1 كوب من الدقيق ناقص 1 م ك سميد
(يكون سميد خشن مش ناعم ..السميد الى بنعمل منة البسبوسة)
1 م ك كاستر بودر / نشا
2 بيضة
1 م ك فانليا سائلة /بودر
زيت للقلى
مقادير الشربات
بأستخدام عسل الجلوكوز
مقادير متساوية
ماء+سكر+جلوكوز
مثلا:
1كوب ماء
1كوب سكر
1كوب جلوكوز
الطريقـــة : الشربات (بالجلوكوز)
اسهل طريقة وانت بتقيسى الجلوكوز لانة بيكون تقيل وبقيسة بصعوبة ممكن تحطي العلبة فى الميكروويف 10 ثوانى
وفى كوب القياس المعيارى هتدهنى الكوب بمسحة بسيطة جدااا من الزيت :دةبيسهل خروج الجلوكوز من الكوب هنضيف الاول الماء +السكر وندوب السكر وبعد كدة نضيف الجلوكوز على نار هادية يغلى دقيقة ونطفى بدوووووون أضافة عصير ليمون نهااائى
انا بفضل الشربات بالجلوكوز لانة بلح الشام عاوز شربات تقيل
مميزات الجلوكوز
*مش بيسكر الشربات نهائى باذن الله
*بيدى تقل وجمال للشربات ودة سر المحلات
* بيدى لمعة للحلويات
*سكرة معتدل مش مسكر زى الشربات العادى
طريقة بلح الشام
نضع الماء + الزيت على نار متوسطة يغلى مش نسيب الماء يغلى كتير لانى كدة كمية المقدار هتقل عن المطلوب فورا نضيف الدقيق +السميد نقلب بمعلقة خشب يتجانس الخليط نتركة يبرد تماااما
ممنوع وضع الكاستر /النشا والخليط ساخن النشا هتكلكع ومش هيتجانس ابدا مع العجينة
هنضيف 1 م ص الكاستر او النشا ونخلط كويس لحد ما النشا يتجانس مع العجينة نضيف بيضة ونخلط كويس لحد ما تختفى اول بيضة ونضيف البيضة التانية + الفانليا
هتلاحظوا هنا الفرق بين لون الخليط الاول دة لونة فاتح لانة بنشا الخليط التانى فى مرة تانية كان بودرة الكاستر انا بفضل الكاستر هيديكى لون احلى لبلح الشام
والعجينة ان شاء الله هتكون مظبوطة معاكى لا قاسية ولا سيلة اوى انا اخترت مقاس قمع صغيرة لانى بحب بلح الشام يكون صغير مش كبير ودة ورغبتك
والمقص مهم معاكى وانت بتشكلى بلح الشام الاول بحط المقص فى الزيت الى فى الطاسة وكل ما احتاج بنزلة فى زيت الطاسة البارد الزيت يكون غزير يغطى كل الحبات انا قبل ما اولع النار بشكل بلح الشام الاول وبعد ما اخلص الكمية بولع على نار هادية
وبفضل على نار هاديةلحد ما اخرج بلح الشام من النار مش بعلى خالص علشان يستوى كويس من جوة ويقرمش معاكى من برة
ولما يقرب يوصل للون المطلوب هتحسى بالقرمشة من صوت الحبات فى الطاسة يوصل للون الذهبى الجميل بطلعهم
لو عاوزة تحطيهم فى مصفى لازم تكون مصفى معدن ستلس ,الومنيوم غير كدة لاء علشان يفضل مقرمش معاكى
وعلى طول على الشربات التقيل ولو كل الكمية من خلصت واحتجتى تعملى مرة تانية استنى لما الزيت يبرد تمام واعمل مرة تانية
ولحد ما الزيت يبرد غطى قمع تشكيل العجينة علشان مش يكون قشرة ناشفة
وأفضل حاجة لبلح الشام رشة من جوز الهند
من تجميعي يارب تعجبكم